• μπαχαρικα βοτανα
  • Μερκούρογλου - Μπαχαρικά & Βότανα
  • Μπαχαρικά χονδρικής - βότανα χονδρικής
  • Μερκούρογλου - Elephant Spices
  • Μπαχαρικά Ασπρόπυργος

Γκουαρανά, το τονωτικό που χρειάζεται προσοχή στη χρήση

on Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2014.

Γκουαρανά, το τονωτικό που χρειάζεται προσοχή στη χρήση

Το γκουαρανά χρησιμοποιείτε σε ενεργειακά ποτά και σε ροφήματα αδυνατίσματος με σκοπό να αυξήσει τις αθλητικές επιδόσεις, να μειώσει την πνευματική και σωματική κόπωση και να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Περιέχει μεγάλη δόση καφεΐνης (2 με 3 φορές περισσότερη από τον καφέ). Θέλει προσοχή στη χρήση του, γιατί κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά στην καφεΐνη.

Οι καρποί των σπόρων του χρησιμοποιούνται για την παρασκευή διεγερτικού ποτού, που καταναλώνεται ακόμα και ως φάρμακο. Αφότου διαδόθηκε και στον υπόλοιπο κόσμο εκτός Βραζιλίας, χρησιμοποιείτε ως διουρητικό, για να ενίσχυση της ερωτικής επιθυμίας, αύξηση της αρτηριακής πίεσης, μείωση περιττών κιλών, μείωση της αυξημένης όρεξης για φαγητό, χρόνια κόπωση, ανάρρωση ή αύξηση της αντοχής.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι περιέχει πολλές φυτοχημικές ουσίες που αναζωογονούν, διεγείρουν και τονώνουν το νευρικό και μυϊκό σύστημα, αυξάνουν την έκκριση αδρεναλίνης και μάχονται την οξείδωση.

Σε περιπτώσεις που το γκουαρανά καταναλώνεται σε υψηλές δόσεις ή μακροπρόθεσμα ενδέχεται να έχει σημαντικές παρενέργειες. Αυτό που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη από όσους το καταναλώνουν τακτικά είναι η τυχόν ευαισθησία τους στην καφεΐνη, η καπνιστική τους συμπεριφορά, η ηλικία τους και το ιατρικό ιστορικό τους (π.χ. αν πάσχουν από καρδιοπάθεια ή διαβήτη ή βρίσκονται σε εγκυμοσύνη).

Πιθανές παρενέργειες

Σαφώς οι παρενέργειες εξαρτώνται από τη δόση και τον οργανισμό. Σε τυπικές δόσεις το γκουαρανά ενδέχεται να προκαλέσει αϋπνία, νευρικότητα, ανησυχία, αύξηση του καρδιακού παλμού και της αρτηριακής πίεσης, γρήγορη αναπνοή, τρέμουλο, αυξημένη διούρηση, όπως επίσης να ερεθίσει το στομάχι, να φέρει ναυτία και εμετό. Σε μεγάλες δόσεις μπορεί να γίνει αίτιο πονοκεφάλου, να χειροτερέψει το άγχος και να δημιουργήσει ζάλη, βούισμα στα αυτιά, δυσκολία στην αναπνοή, πόνο κατά την ούρηση, κράμπες στο στομάχι και αρρυθμίες.

Το γκουαρανά δεν θα πρέπει να συνδυάζεται με:

Αλκοόλ: Μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα, πονοκέφαλο και ταχυκαρδία, επειδή το αλκοόλ μειώνει την ταχύτητα μεταβολισμού της καφεΐνης.

Ορισμένα φάρμακα: (π.χ. για το άσθμα, την κατάθλιψη, τον διαβήτη και τις καρδιοπάθειες, αντιπηκτικά, αντιβιοτικά, αντισυλληπτικά και χάπια οιστρογόνων), γιατί καθυστερούν επίσης τη διάσπαση της καφεΐνης από τον οργανισμό προκαλώντας ίδια αποτελέσματα με το αλκοόλ, δηλαδή αυξημένη νευρικότητα, πονοκέφαλο και ταχυκαρδία.

Διεγερτικές ουσίες: Όπως αμφεταμίνες, το φυτικό συστατικό εφεδρίνη (δρα σαν τις αμφεταμίνες και ενίοτε συνυπάρχει με το γκουαρανά) και νικοτίνη. Μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα, όπως ταχυκαρδία, υψηλή αρτηριακή πίεση και σοβαρές καρδιακές παθήσεις.

Επικοινωνία

Μερκούρογλου
Τηλ.: 210-3211494
Fax: 210-3222463
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.