• Αρχική
  • Blog
  • Μπαχαρικά, η διαχρονική αξία τους!

Μπαχαρικά, η διαχρονική αξία τους!

Μπαχαρικά, η διαχρονική αξία τους!

Τα μπαχαρικά και τα αρωματικά φυτά, είναι αναπόσπαστο στοιχείο της ινδικής κουζίνας, ενώ η χρήση τους ήταν γνωστή από την αρχαιότητα, καθώς τα βρίσκουμε σε αρχαία Ινδικά ιερά γραπτά, γνωστά ως Βέδες. Συναντήθηκαν βέβαια τόσο σε αιγυπτιακούς παπύρους όσο και στη παλαιά διαθήκη.

Μέχρι να ανακαλυφθούν οι γαστρονομικές δυνατότητες των μπαχαρικών από τις δυτικές χώρες, τα μπαχαρικά στην χώρα προέλευσης τους είχαν θεραπευτικές, μαγικές και θεϊκές δυνάμεις. Κάποιες από τις χρήσεις τους ήταν ως θυμιάματα για καλοτυχία και εξάλειψης της αρνητικής ενέργειας, φυσικά αρωματικά χώρων, αφροδισιακά, για τελετές μαγείας αλλά και θρησκευτικές τελετές.

Όταν στην αρχαιότητα ανακαλύφθηκαν, η Λατινική ονομασία που πήραν “species” και σημερινή spices, προήλθε από την ιδιαιτερότητα να είναι είδος και εμπόρευμα ακριβό και σπάνιας διάκρισης. Στην πάροδο των χρόνων τα μπαχαρικά πολλές φορές είχαν αξία μεγαλύτερη από το χρυσό και τους πολύτιμους λίθους, ενώ έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία του παγκόσμιου εμπορίου και συνέβαλαν στην διαμόρφωση του κόσμου όπως σήμερα γνωρίζουμε!

Κατά το μεσαίωνα, οι άνθρωποι που ασχολούνταν με το εμπόριο, ήταν διατεθειμένοι να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους για να αποκτήσουν πρόσβαση σε ινδικά μπαχαρικά, ενώ η ζήτησή ολοένα και αυξανόταν. Αυτό οδήγησε σε πολέμους, θαλάσσιες ανακαλύψεις και θεωρείται ότι ήταν ο κυριότερος παράγοντας που ξεκίνησε τις σταυροφορίες. Κάθε χώρα ήθελε να μονοπωλήσει το εμπόριο των πολύτιμων μπαχαρικών, οπότε κάθε χώρα ήθελε να διασφαλίσει μια διαδρομή ανοικτή για την Ινδία.

Η συμβολή των μπαχαρικών δεν είναι λοιπόν σημαντική μόνο για τη γαστρονομία και τις θεραπευτικές ιδιότητες τους. Ο κόσμος που ιστορικά ανακαλύφθηκε από το Μαγγελάνο, το Κολόμβο και το Βάσκο ντα Γκάμα, ξεκίνησε από την ανάγκη αναζήτησης μιας νέας διαδρομής για τα εδάφη της Ασίας που κρύβανε τα πολύτιμα μπαχαρικά τους!

Επιλεγμενα Μπαχαρικα και Βοτανα

Μερκούρογλου, ποιοτικά μπαχαρικά και βότανα απο το 1926.

Εγγραφείτε στο newsletter μας!

Σχετικά
Επικοινωνία
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

© 2021 Μπαχαρικά Μερκούρογλου | Κατασκευη Ιστοσελιδων Web Builders