Κανέλα: Οι λόγοι για να την προτιμήσετε

Κανέλα: Οι λόγοι για να την προτιμήσετε

Με υπέροχη γεύση και άρωμα, παράλληλα έχει εξαιρετικές ιδιότητες για την υγεία. Χρησιμοποιείται ως συστατικό σε όλη την πορεία της ιστορίας, με απαρχές στην αρχαία Αίγυπτο και ήταν τόσο σπάνια που την θεωρούσαν ως δώρο από τους θεούς. Υπάρχουν δύο είδη κανέλας, η κανέλα Κεϋλάνης (Cinnanomum Ceylanicum), που θεωρείται η αυθεντική κανέλα και η κάσσια (Cinnanomum Cassia, κινεζική κανέλα), που οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε σήμερα . Η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό που προέρχεται από το εσωτερικό του δέντρου της κανέλας και δημιουργείται από το κόψιμο των στελεχών του δέντρου της. Η χαρακτηριστική της μυρωδιά και γεύση οφείλονται στην πανίσχυρη ουσία που λέγεται κινναμική αλδεΰδη (Cinnamaldehyde ). Η άλλη δραστική ουσία που περιέχει είναι η ευγενόλη. Χάρη σε αυτές έχει δεκάδες ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία και τον οργανισμό μας. Να σημειώσουμε ότι η κανέλα κάσσια δεν περιέχει ευγενόλη.

Αντιοξειδωτική δράση

Η κανέλα καταπολεμά τη ζημιά που κάνουν στον οργανισμό οι ελεύθερες ρίζες, καθώς είναι γεμάτη με αντιοξειδωτικά, όπως οι πολυφαινόλες. Σε έρευνα για την αντιοξειδωτική δράση ανάμεσα σε 26 μπαχαρικά, η κανέλα στέφθηκε πρωταθλητής, κερδίζοντας μια θέση στα superfoods, όπως το σκόρδο και η ρίγανη. Είναι πραγματικά τόσο ισχυρή που χρησιμοποιείται και ως φυσικό «συντηρητικό»!

Καταπολεμά τις φλεγμονές

Η δράση της κανέλας απέναντι στις μολύνσεις του οργανισμού είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς τις καταπολεμά και επιδιορθώνει τον ιστό. Οι φλεγμονές ωστόσο, μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στον οργανισμό όταν είναι χρόνιες αλλά και εδώ η κανέλα βοηθά χάρη στις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες. Μειώνει τον κίνδυνο της καρδιοπάθειας Η καρδιοπάθεια, η πιο γνωστή και θανατηφόρος ασθένεια, φαίνεται πως έχει βρει το «δάσκαλό» της στην κανέλα. Σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, ένα γραμμάριο κανέλας την ημέρα έχει αποδειχθεί πως έχει ευεργετικές ιδιότητες καθώς μειώνει τη χοληστερίνη, την LDL χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια ενώ η HDL χοληστερόλη παραμένει σταθερή.

Πρόσφατα, μια μεγάλη έρευνα, κατέληξε στο συμπέρασμα πως μόλις 12 mg. τη μέρα, μπορεί να έχει τα παραπάνω αποτελέσματα στον οργανισμό. Στην έρευνα αυτή μάλιστα, αυξήθηκε και η λεγόμενη «καλή» χοληστερόλη (HDL). Σε άλλες έρευνες που έχουν γίνει σε ζώα, έχει αποδειχθεί πως η κανέλα ρίχνει την πίεση. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μαζί, μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

No video selected.

Επιλεγμενα Μπαχαρικα και Βοτανα

Μερκούρογλου, ποιοτικά μπαχαρικά και βότανα απο το 1926.

Εγγραφείτε στο newsletter μας!

© 2023 Μπαχαρικά Μερκούρογλου | Κατασκευη Ιστοσελιδων Web Builders

Χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Αυτό το κάνουμε για να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησης. Η συγκατάθεση για τις εν λόγω τεχνολογίες θα μας επιτρέψει να επεξεργαστούμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όπως συμπεριφορά περιήγησης ή μοναδικά αναγνωριστικά σε αυτόν τον ιστότοπο. Η μη συγκατάθεση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες λειτουργίες και δυνατότητες.