Κύμινο ή Κύμινον το ήμερον, ένα ευεργετικό μπαχαρικό!

κυμινο μπαχαρικα

Το κύμινο είναι ένα ιδιαίτερα αγαπητό μπαχαρικό με άρωμα καπνιστό και γλυκό με μια λεμονάτη αίσθηση. Είναι ιθαγενές μπαχαρικό της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Ινδίας. Η γεύση του είναι ιδιαίτερη, γήινη, σχετικά πικρή και πικάντικη, ενώ χρησιμοποιείται τόσο ολόκληρος ο καρπός όσο και αλεσμένος.

Η διαφορά μεταξύ αλεσμένου και ολόκληρου κύμινου, είναι ότι ο ολόκληρος καρπός χρειάζεται μαγείρεμα ώστε να βγάλει την γεύση και τα αρώματα του, ενώ το αλεσμένο κύμινο προέρχεται από ήδη ψημένους σπόρους, με αποτέλεσμα να βγάζει αμέσως τα αρώματα του.

Φυσικά το κύμινο αποτελεί βασικό συστατικό για την δημιουργία σκόνης κάρυ και πολλών μιγμάτων μπαχαρικών. Θα το συναντήσετε σε πολλά μαγειρευτά, κρεατικά, ψάρια και λαχανικά. Αγαπημένα πιάτα που το κύμινο τα κάνει ξεχωριστά, είναι τα σουτζουκάκια, τα κεφτεδάκια, το χούμους, πατάτες γιαχνί, κοτόπουλο με κάρυ και πολλές ακόμα συνταγές!

Το κύμινο έχει επίσης αρκετές σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται ως φαρμακευτικό φυτό από την αρχαιότητα. Μάλιστα ως αντιοξειδωτικό μπαχαρικό, προστατεύει τον οργανισμό απο τις ελεύθερες ρίζες, και κατά συνέπεια από την πρόωρη γήρανση τόσο του οργανισμού μας όσο και της επιδερμίδας μας! Η αντιοξειδωτική δράση βέβαια παίζει σημαντικό ρόλο και στην προστασία των υγιών κυττάρων από επιθέσεις καρκινικών κυττάρων.

Ευεργετικό για το πεπτικό σύστημα, το κύμινο είναι άψογο χωνευτικό, προστατεύοντας από δυσπεψία και τυμπανισμό, ενώ θεραπεύει την διάρροια με φυσικό τρόπο. Ανακουφίζει σημαντικά από τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, μειώνοντας τις κράμπες, την ναυτία, τις συσπάσεις του εντέρου και το φούσκωμα.

Παράλληλα το κύμινο, βοηθάει σημαντικά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, συμβάλλει στην αύξηση του σιδήρου στο αίμα, και μειώνει τα ενοχλητικά συμπτώματα στο κοινό κρυολόγημα. Είναι φυσικό βακτηριοκτόνο και αντιφλεγμονώδες προστατεύοντας τον οργανισμό από μολύνσεις και φλεγμονές, και αποδεικνύει μάλιστα γιατί χρησιμοποιούνταν εδώ και ε=αιώνες ως συντηρητικό τροφίμων.

Τέλος, το υπέροχο αρωματικό κύμινο ενισχύει το νευρικό σύστημα και την εγκεφαλική λειτουργία,βελτιώνοντας παράλληλα την μνήμη!

Πολλές από τις ευεργετικές ιδιότητες του κύμινου είναι ήδη κλινικά αποδεδειγμένες και κάποιες είναι δύσκολο να αποδειχθούν επιστημονικά, όμως η λαϊκή ιατρική τα ασπάζεται και τα χρησιμοποιεί εδώ και αιώνες με επιτυχία!

Παρενέργειες κατανάλωσης: το κύμινο θεωρείται ένα πολύ ασφαλές μπαχαρικό ακόμα και σε μεγάλες ποσότητες. Φυσικά η θεραπευτική χρήση του κύμινου πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και φυσικά αν υπάρχει αλλεργία στο κύμινο.

No video selected.

Επιλεγμενα Μπαχαρικα και Βοτανα

Μερκούρογλου, ποιοτικά μπαχαρικά και βότανα απο το 1926.

Εγγραφείτε στο newsletter μας!

© 2023 Μπαχαρικά Μερκούρογλου | Κατασκευη Ιστοσελιδων Web Builders

Χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Αυτό το κάνουμε για να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησης. Η συγκατάθεση για τις εν λόγω τεχνολογίες θα μας επιτρέψει να επεξεργαστούμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όπως συμπεριφορά περιήγησης ή μοναδικά αναγνωριστικά σε αυτόν τον ιστότοπο. Η μη συγκατάθεση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες λειτουργίες και δυνατότητες.