Οι ξεχωριστές ευεργετικές ιδιότητες του τσαγιού!

τσαι χονδρικη

Είναι γνωστή από την αρχαιότητα η ευεργετική δράση των ροφημάτων με βότανα και των διαφόρων ποικοιλιών τσαγιού! Στην παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική και φυσικά στην Κινεζική και Ιαπωνική κουλτούρα, θεωρούνταν φάρμακο και προστασία για τον οργανισμό και καταναλώνεται μέχρι σήμερα για την διατήρηση καλής υγείας.

Μάλιστα με το πέρασμα του χρόνου πέρασε και στην Δυτική κουλτούρα, πρώτα ως ρόφημα που αντιμετωπίζει τα συμπτώματα του κρυολογήματος, και μεταγενέστερα ως θεραπευτικό. Η κατανάλωση τσαγιού, προστατεύει την εγκεφαλική λειτουργία, την καρδιά, το αναπνευστικό σύστημα, ενώ σαν φυσικό αντιοξειδωτικό προστατεύει από την δημιουργία καρκινικών κυττάρων.

Τι είναι όμως ακριβώς το τσάι; Το τσάι είναι το πλέον διαδεδομένο ρόφημα, το οποίο καταναλώνεται με την μεγαλύτερη συχνότητα παγκοσμίως. Το αυθεντικό τσάι το παίρνουμε από τον εμποτισμό των φύλλων του φυτού Camellia sinensis ή αλλιώς τεϊόδενδρο. Τσάι βέβαια ονομάζουμε και το αφέψημα ή έγχυμα βοτάνων, αλλά και το τσάι που είναι εμπλουτισμένο με βότανα και αποξηραμένα φρούτα.

Τα βασικά τσάγια είναι το λευκό, το πράσινο και το μαύρο, που προέρχονται από το ίδιο φυτό αλλά από διαφορετική περίοδο συλλογής και διαδικασίας παραγωγής. Το λευκό και το πράσινο τσάι περνούν από την λιγότερη δυνατή επεξεργασία, με αποτέλεσμα να μην έχουν οξειδωθεί. Για αυτό το λόγο θεωρούνται και τα πλέον ευεργετικά για τον οργανισμό. Αντίστοιχα, από την διαδικασία παραγωγής εξαρτάται και η ποσότητα καφεΐνης που περιέχεται σε κάθε ποικιλία, με μεγαλύτερα ποσοστά στο μαύρο τσάι.

Το τσάι βοτάνων δημιουργείται από εμποτισμό σε ζεστό νερό ή βρασμό, φρούτων, βοτάνων, ριζών και ανθέων από ποικιλία φυτών αναγνωρισμένων για τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Οι ευεργετικές ιδιότητες που προσφέρει το τσάι βοτάνων διαφέρουν σημαντικά από το αυθεντικό τσάι καθώς τα βότανα περιέχουν πληθώρα ευεργετικών συστατικών. Τα πιο γνωστά είναι το τίλιο, το χαμομήλι, η μέντα, το τζίντζερ και φυσικά συνδυασμοί βοτάνων.

Ότι αγαπημένη γεύση και αν έχετε στο τσάι σας, έχετε υπόψη ότι δεν πρόκειται απλά για μια ωραία γεύση που αντικαθιστά τον καφέ, αλλά ενισχύει το ανοσοποιητικό και το νευρικό σύστημα. Δεν περιορίζεται όμως εκεί η ευεργετική δράση καθώς το τσάι:

Προστατεύει την καρδιά, καθώς η συστηματική κατανάλωση μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης ασθενειών της καρδιάς όπως θρόμβωση και ανακοπή. Η αντιφλεγμονώδης δράση που προσφέρει ανακουφίζει και χαλαρώνει τις αρτηρίες, βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος. Παράλληλα συμβάλει στην μείωση της χοληστερίνης και της υπέρτασης.

Αυξάνει τα επίπεδα της ενέργειας όχι μόνο λόγω της ελάχιστης ποσότητας καφεΐνης που περιέχει το πράσινο ή το λευκό τσάι, αλλά και λόγω των αμινοξέων που καθυστερούν την απορρόφηση της καφεΐνης με αποτέλεσμα το boost ενέργειας να διαρκεί περισσότερο και σταθερότερα από ότι η πρόσληψη καφεΐνης από τον καφέ. Μάλιστα βοηθάει στην συγκέντρωση χωρίς τις ενοχλητικές παρενέργειες του καφέ.

Συμβάλλει στην απώλεια βάρους, ειδικά η κατανάλωση πράσινου τσαγιού. Τα αμινοξέα που περιέχει βοηθούν τον οργανισμό να αποβάλλει το περιττό λίπος. Παράλληλα η επαρκής κατανάλωση δίνει αίσθηση κορεσμού μειώνοντας τα γεύματα, ενώ δεν περιέχει θερμίδες.

Υποστηρίζει την εγκεφαλική λειτουργία, μειώνει το οξειδωτικό στρες και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου! Το πράσινο τσάι μάλιστα προστατεύει από γνωστικές διαταραχές του εγκεφάλου όπως Parkinson & Alzheimer, άνοια και κατάθλιψη.

Βελτιώνει την πέψη και ανακουφίζει το πονεμένο στομάχι. Αντιμετωπίζει την ναυτία, την αναγούλα και την διάρροια, ενώ η αντιφλεγμονώδης δράση του, αντιμετωπίζει φλεγμονές του πεπτικού συστήματος αλλά και σε περιπτώσεις συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Όταν έχετε αναγούλες και ναυτία, δοκιμάστε και τσάι με τζίντζερ και μέντα για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Βάλτε στην καθημερινότητα σας το τσάι και επωφεληθείτε από τις ευεργετικές του ιδιότητες!

No video selected.

Επιλεγμενα Μπαχαρικα και Βοτανα

Μερκούρογλου, ποιοτικά μπαχαρικά και βότανα απο το 1926.

Εγγραφείτε στο newsletter μας!

© 2023 Μπαχαρικά Μερκούρογλου | Κατασκευη Ιστοσελιδων Web Builders

Χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Αυτό το κάνουμε για να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησης. Η συγκατάθεση για τις εν λόγω τεχνολογίες θα μας επιτρέψει να επεξεργαστούμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όπως συμπεριφορά περιήγησης ή μοναδικά αναγνωριστικά σε αυτόν τον ιστότοπο. Η μη συγκατάθεση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες λειτουργίες και δυνατότητες.